onsdag 1 april 2009

Fas 1. Förnekelsefasen

Under en förändring går man oftast igenom olika steg: och det tar olika långt tid beroende på vem vi är, vad problemet är och vilka omkringliggande förhållanden vi har. Man brukar dela upp förändringen steg i sex faser där den första är förnekelsefasen. Precis som namnet säger så är man alltså inte medveten om att man har ett problem. Ibland kan man till och med tycka tvärtom, att det absolut inte är något problem, att man vill ha det på detta sätt. Vadå? Du ser ju smal ut i spegeln, då är du väl det? men det kan vara så att du inte är medveten om att förändring är möjligt eller att du provat så många gånger förrut att du gett upp hoppet. Ditt tillstånd har blivit ett norlaltillstånd. Du identifierar dig själv genom ditt tillstånd som kanske är den där kvinnan som alltid har dåliga förhållanden, alltid varit överviktig eller kanske jobbat på samma ställe år ut och år in. hur skulle det vara att säga upp sig? Börja studera? Skulle det fortfarande vara du? Tanken på förändring finns inte som en möjlighet i förnekelsestadiet.

I förnekelsstadiet äger du inte problemet och kan så länge det är såhär inte göra något åt det. En alkoholist som hela tiden hittar ursäkter åt sitt problem äger inte problemet och kan därmed inte göra något åt det.

Oftast känns det hopplöst i denna situation men nyckelordet är medvetenhet. Att bli medveten om sitt problem kan vara svårt men ofta får man hjälp av anhöringa som bryr sig. En dag så betyder faktiskt de där oroande orden något, en dag lyssnar man med båda öronen och inser sitt problem. Du blir medveten.

Hoppet är något man aldrig skall släppa, att våga tro på sig själv och förmågan att göra en förändring. Förändringar är alltid möjliga. Att ge sig själv den tilliten och ytterligare en gång ge det ett ärligt försök är en förutsättning för att du skall kunna gå vidare till nästa steg-begrundandestadiet.

5 kommentarer:

  1. Mycket bra inlägg!
    Trevlig helg
    Mvh Jossan

    SvaraRadera
  2. Hej! Vad roligt att du tittat in här, det är inte så att Anders tipsat?:) Jag skall försöka hålla skrivandet igång, känner att det är roligt att sitta och knappa lite när en tanke kommer upp. Du får ju självklart om du vill länka till min blogg från din. har varit inne och läst i din och man fastnar på något konstigt sätt:) Trevlig helg! //Emma

    SvaraRadera
  3. Hej igen Emma. Hittade den via Anders=D Sen nämde han något om detta inlägg igår så jag var tvungen att kika in igen=D Ska hålla lite koll på dig oxå, självklart länkar jag. Alla Ume bor ska uppmärksammas;)
    Jossan

    SvaraRadera
  4. Ett av de bästa inlägg jag läst i en blogg. Hittade till din sida via Jossan's.

    Hälsningar från www.arvidsjaur.eu
    /Jan-Olof (SM 2:a i styrkelyft en gång)

    SvaraRadera
  5. Jan-Olof: Tack så mycket för feedback, jag har dock varit dålig på att skriva nu under påsk men nu blev jag taggad igen:)Fortsätt ge kommentarer!! Och tack Jossan för att du länkat till min sida. //Emma

    SvaraRadera